Arbeidet ble gjennomført i løpet av to måneder i fint østlandsvær, der primæraktiviteten var å bytte 2 store fakler og en flammefelle. I tillegg ble det byttet 200 meter med vertikal damplinje som deretter skulle isoleres.

En fakkeltipp befinner seg i flammetårnet og har som funksjon å brenne opp overflødig gass. Vedlikehold av gassbrenneren må utføres med jevne mellomrom der fakkeltippen byttes ut som en enhet.

-  For å bytte fakkel i en høyde på over 100 meter krever det spesielt utstyr og kompetanse. Her finnes det ingen løftepunkter slik at løfteinnretningen må monteres på plassen. Det ble valgt løsning ved bruk av A-ramme som fungerer som en plassmontert kran med bevegelige komponenter, sier leder for mekanisk avdeling Bertil Bargård.

Denne ble prosjektert og designet for tungløft opp til 6 tonn da faklene som skulle byttes var av krevende størrelse.

- A-rammen ble konstruert av stål og aluminium med tanke på at denne skal monteres for hånd ved 100 meters høyde, forteller han videre.

Stort engasjement

Det ble utført en fullskala løfte-test ved Beerenbergs avdeling på Askøy. I følge Bargård var engasjementet stort for å få montert og testet A-rammen.

- Slike oppdrag krever enorm kompetanse for å planlegge, designe og utføre. Beerenberg har lang erfaring med klatring og løfteoperasjoner både on- og offshore, noe som ga oss gode forutsetninger for å klare å løse denne komplekse jobben i både planlegging og utførelse, sier han.

Lederen for mekanisk ser tilbake på oppdraget med stolthet

- Selve jobben ble utført med ett enormt eierskap fra alle involverte som jeg sjeldent har sett maken til, noe som førte til suksess og definitivt gav mersmak!

Kunde: INEOS

Scope: Fjerning og installasjon av tre fakkeltipper og 200 m damplinjer. 

Disipliner: Engineering, kaldkutting, boltetrekking, rigging.

Engineering: 1650 timer.

Utførelse: 15 000 timer.