Tre av faklene skal byttes ut og erstattes ved hjelp av helikopter og den siste vil bli håndtert med et komplekst vinsjsystem. Totalt skal 500 meter damprør fjernes og mer enn 700 meter installeres. 140 tilkomstteknikere som skal utføre over 20.000 timer arbeid disse ukene.

Spektakulært oppdrag

Oppdraget, som er tildelt av Equinor, blir et av de mest spektakulære i Beerenbergs historie. 
Et prosjektteam på 10 personer har i over et år planlagt arbeidet i detalj, uten å overlate noe til tilfeldighetene.  Hver eneste skrue må være på plass når startskuddet går mandag 2. september.
-Nå er vi helt i sluttfasen av planleggingen, med løpende sjekkmøter med kunden. Selv om jeg er spent, føler jeg med trygg på at vi har god kontroll og vil være klare når vi setter i gang, sier assisterende prosjektleder for prosjektet, Andreas Wisnes Fristad.

 


Assisterende prosjektleder Andreas Wisnes Fristad.

 

Foroverlent og endringsdyktig

Prosjektet har gjennomgått en lang og kompleks engineeringsfase, inkludert 3D- tegninger, damplinjer og beregning for støtte av både eksisterende og nye damplinjer.  Som i alle prosjekter har det oppstått endringer og tilleggsarbeid underveis.
-Heldigvis har vårt team bred kompetanse innen klatre og løfteoperasjoner. Jeg er stolt av det sterke eierskapet som vårt tilkomtsteknikk -og mekanisk personell viser. Dette er en proaktiv gruppe som har kommet med gode løsninger og sett muligheter fremfor begrensninger, sier han, men understreker at den aller viktigste fasen fortsatt gjenstår.

Godt samarbeid 

Til tross for et intenst år, roser Fristad samarbeidet med kunden.
-Vi har hatt et godt og tett samarbeid gjennom hele prosessen, og jeg er imponert over hvor løsningsorientert oppdragsgiver har vært. Hele prosjektteamet har fått god støtte, og sammen har vi løst utfordringer underveis, sier han. 

 

Kårstø anlegg
Foto: Harald Pettersen/©Equinor

Lang erfaring på anlegget

På Kårstø skal Beerenberg utføre arbeid innen mekanisk, elektro, og kompleks rigging, kombinert med tilkomstteknikk.
En av dem som har vært med fra starten er stillasoperatør Aleksander Tadeusz Szeremeta. Han har fagbrev innen stillas og overflatebehandling, og for sikkerhets skyld fagbrev som kokk, og en bachelor som lærer. De to sistnevnte er definitivt ikke et krav i denne bransjen, men hans pedagogiske evner har vist seg å være uvurderlige ifølge kollegaene.
- Jeg har vært på Kårstø siden 2008, med unntak av noen turer offshore.Jeg kjenner anlegget og vet hvem jeg skal kontakte når noe oppstår.  Jeg er involvert i alt fra planlegging og inspeksjon til bygging og veiledning av stillas arbeid, forteller han. 


Gleder seg til oppstart

På det store anlegget er det mye som skal fraktes, og Szeremeta har kjørt mye truck og traktor for å transportere stillas, rør, kompressorer og andre materialer til prosjektet.
-Det er strenger krav til hvordan man kan ferdes på anlegget, så da er det viktig å ha alle tillatelser i orden, sier han.
Han stortrives på Kårstø og gleder seg til prosjektet endelig skal starte. 
-Det blir intense dager, men jeg vet hvem jeg skal kontakte når noe uforutsett oppstår, så vi kan unngå unødvendig tidsløsing, avslutter han.

Aleksander Tadeusz Szeremeta
Arkivfoto Beerenberg: Aleksander Tadeusz Szeremeta