Sementfabrikken i Brevik er den første i verden til å levere sement produsert med karbonfangst i stor skala, til kunder som vil benytte betong med netto nullutslipp. Under utbyggingen av det store miljøprosjektet har Beerenberg Industri levert tjenester til flere av aktørene og over 400 personer har utført mer enn 380 000 arbeidstimer totalt.
- I byggeperioden var det et stort behov for stillastjenester men vi har også levert isoleringsarbeid, transport og logistikkstøtte, sier prosjektleder Rune Erdal.
Logistikk og planlegging
På det høyeste aktivitetsnivået leverte Beerenberg Industri over 25 000 arbeidstimer på én måned, med over 90 mann i arbeid, pluss ledelse. Rune Erdal er godt fornøyd med å ha truffet med bemanningen slik at åtte ulike kunder på området fikk dekket behovene sine i byggeperioden.
- Det er svært viktig for oss at kundene ikke opplever uforholdsmessig venting på stillasene, og at vi ikke har personell til overs som ikke er i arbeid. Det har vi klart her, selv med en del hastebestillinger for akutt bygging, sier prosjektleder Rune Erdal.
Kvalitet og HMS
I slike prosjekt betyr det hovedsakelig innleie av personell, som skal ha profesjonell onboarding for å sikre kvalitet og effektivitet både på formenn og ansatte. Erdal, som har hatt ansvaret for å bygge opp arbeidsstokken og levere tjenester til kundene på området, innrømmer at det kan være utfordrende å bygge opp stillasteam i stor skala for slike prosjekt.
- Det er alltid utfordrende er å bygge en arbeidsstokk fra null til nitti og deretter tilbake til null. I dette arbeidet må vi ta høyde for både kapasitets- og HMS-risiko ved tilfeldig sammensatte stillaslag vs. innarbeidde erfarne lag – og alt skal fungere like sømløst på nattskift som på dagskift, sier Erdal.
Da er det bra at selskapet har gode ressurser på HMS, og det er han veldig fornøyd med.
- Ingen alvorlige hendelser og god HMS i prosjektet er noe både vi og kundene våre godt fornøyd med, legger han til.
Trangt og høyt
Arbeidet var likevel ikke uten utfordringer. Sementfabrikken var i full produksjon under hele prosjektperioden, og driften skulle gå sin gang parallelt med nybyggaktiviteten. Med begrenset fysisk plass i området, var det også vært viktig å planlegge godt for å ivareta sikkerheten under arbeidet.
- I dette prosjektet har arbeiderne jobbet både i svært trange områder og høyt oppe, med de høyeste modulene på 100 m. Dette betyr at stillasbygging har vært utfordrende og krevd både mer komplekse stillaser og svært høy kompetanse hos stillasbyggerne, sier Erdal.
Godt samarbeid med kundene
For kundene har det vært spesielt viktig med kort leveringstid på stillasene, fordi mange disipliner var avhengig av dem. Samtidig må stillasene ha god kvalitet og være brukervennlige. Med kun én stillasleverandør på site blir det viktig med god dialog i hele prosjektperioden.
- Vi jobber for driften og kundene her. Det er alltid spennende og interessant å se om vi holder milepælene, for å sikre at ikke andre må vente. Utstyr og folk og arbeid skal matche fra dag til dag. Vi har hatt veldig gode samarbeid med kundene våre i dette prosjektet og det har vært god stemning på site. I det store og hele er dette et av de beste og mest spennende prosjektene jeg har vært med på, sier Erdal.
I tillegg til stillasarbeidet, har Beerenberg installert 400 isolasjonskasser for å dekke et behov for kuldeisolering på site. Her ble dyktige isolatører hentet inn fra Mongstad til å tilpasse og installere ferdig produserte isolasjonskasser.
Betydningsfullt prosjekt
Erdal sier teamet er stolt over å ha deltatt i et av de største miljøprosjektene på norsk jord. Milepæler ble markert underveis, sammen med Aker og Heidelberg. Teknologien sprer seg nå til andre land og regioner og Danmark ser allerede på bygging av to anlegg med samme metodikk, der to erfarne isolatører fra Beerenberg er med som isolasjonsoppfølgere (inspeksjon).
- For våre medarbeidere her i området er dette enormt spennende å få være med på, sier Erdal.
Når prosjektet ble avsluttet til 17. mai var det mye stillas som skulle rives ned igjen på kort tid.
-I slike sluttfaser er det ekstra viktig å holde oss i tømmene for å sikre god HMS, ettersom risiko alltid er noe høyere ved riving, sier Erdal.
FOTO: Prosjektleder Rune Erdal sammen med Per Ivar Gjerum, hans høyre hånd i prosjektet.