– Våre analyser viser at en stor  andel av ansatte med fagbrev går av med pensjon i løpet av de kommende årene. Dette betyr at vi mister erfarne fagfolk med verdifull kompetanse, samtidig som både kunder og myndigheter stiller høye krav til fagkunnskap innen stillas, isolering og overflatebehandling (ISO), sier Trine Alice Gjertsen, kompetanse- og utviklingsansvarlig i HR.

Beerenberg har en langsiktig satsning på kompetanseutvikling gjennom programmet «Invest in People» og har lenge jobbet med systematisk lederutvikling, karrieremuligheter og å skape engasjerte medarbeidere . Fagbrev har aller høyeste prioritet i denne satsingen, og tallene for 2024 gjenspeiler tydelig innsatsen.

-Gjennom interne opplæringsløp tok 58 kolleger steget opp til fagarbeidernivå. Sammenlignet med historisk statistikk anslår vi at dette utgjør nærmere 25 % av alle nye ISO-fagbrev i Norge siste året. Dette er et resultat av målrettet innsats over tid, tilrettelagt opplæring og tett samarbeid på tvers av organisasjonen. Vi er utrolig stolte av hva vi har oppnådd sammen, sier Gjertsen.

 

Trine Alice Gjertsen
Trine Alice Gjertsen



Alt starter med fagbrev
For mange er fagbrev første steg i karrieren, og gir flere fordeler, som økt trygghet, bedre lønn og et solid grunnlag for videre utvikling. 
Så hvordan jobber Beerenberg for at flere ansatte skal ta fagbrev? Hva kreves for å lykkes, og hvilke fordeler gir det for både den enkelte og selskapet? Vi har snakket med teamleder i Global Services, Eirik Dingsør, om hvordan Beerenberg legger til rette for dette.

Informasjon og motivasjon
-Vi har et godt team som systematisk kartlegger kandidater som er i posisjon til å ta fagbrev. Vi jobber mye med å motivere, gi tilstrekkelig og god informasjon og sørger for at riktig opplæringsmateriell blir distribuert, forteller Dingsør. 

Selv om teorien kan leses på egenhånd, tilrettelegger Beerenberg for den praktiske delen. 
- Vi ser på kandidatens behov og samarbeider med prosjektene for å gi mest mulig relevant trening. Hvis noen ikke får trent på sin disiplin der de er rotert, flytter vi dem midlertidig til et annet prosjekt så sant det lar seg gjøre. Vi tilstreber også at kandidatene får en fast kontaktperson som gir råd og hjelper til på veien mot målet, sier Dingsør.

I samarbeid med opplæringsnemnda koordinerer og tilrettelegger vi for fagprøven som varer en hel arbeidsuke. Vi sørger for at det passer for både kandidat, tilgjengelig sensor og godkjent prøvested

Flere støttetiltak
For enkelte kan teoridelen av fagbrevet være utfordrende, spesielt for dem som har lese- og skrivevansker. Beerenberg har derfor etablert flere støttetiltak for ansatte med dysleksi. – Vi vet at mye regelverk og prosedyrer kan oppleves krevende. Derfor har vi satt i gang tiltak som tilrettelagt undervisning, bruk av hjelpemidler, og tilgang til logoped som kan diagnostisere lese- og skrivevansker, sier han. 

Beerenberg har også et samarbeid med eksterne aktører som AOF og fylkeskommunen og tilbyr ulike kurs.
- Mange av våre kandidater er utenlandske, og for å oppfylle norskkunnskapskravet tilbyr vi språkkurs. Dette, i tillegg til et tredagers teorikurs rett i forkant av eksamen, bidrar til at de fleste består, sier han.

Vinn- Vinn
Utdanning av fagarbeidere gir økt konkurransekraft, forbedret HMS og styrker læringskulturen. 
 -Vi legger ned mye arbeid og et har et stort engasjement i dette arbeidet, og jeg er glad og stolt over hva vi klarer å oppnå sammen. Dette er en vinn-vinn-situasjon for både ansatte og selskapet, avslutter Dingsør.